Massage soorten

Massagebehandelingen van A tot Z

Over de hele wereld wordt massage beoefend, en elke massagesoort kent zijn eigen geschiedenis, ontwikkeling, doel en vorm. In Nederland (en West-Europa) hebben we toegang tot vrijwel alle denkbare soorten van massage en veel massagesoorten zijn inmiddels via opleiding en cursussen voor masseurs beschikbaar. Een lijst, in alfabetische volgorde, van een groot aantal massagesoorten:

Massage soorten acupunctuur

Acupressuur massage

Traditionele Chinese geneeswijze (TCM) geënt op acupunctuur waarbij drukmassage op de meridiaanpunten beoefend wordt. Door het activeren van deze energiepunten wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam bevorderd, blokkades verdwijnen en energie neemt toe.

Anma massage

Zeer oude Chinese massagevorm, doorontwikkeld in Japan, waarbij drukken en wrijven centraal staat.

Ayurvedische massage

Massage van het gehele lichaam, veelal met verwarmde kruidenolie, gebaseerd op de principes van Ayurveda, een holistische gezondheidsleer die draait om de energie die aanwezig is in lichaam, geest en de gehele kosmos. Ter stimulering van het zelfgenezend vermogen, het immuunsysteem en ter bestrijding van vermoeidheid en spanning.

Balinese massage

Kalmerende massage gericht op ontspanning en ter verbetering van energie. Veelal met aromatherapeutische oliën en soms met hotstones.

Bindweefselmassage

Massage van het dieper gelegen bindweefsel, in twee varianten: cosmetische bindweefselmassage, of reflexzonemassage. Bij cosmetische massage staat stimulering van de celvernieuwing centraal door een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen. Bij de tweede (para)medische variant richt de massage zich tot zogenaamde reflexzones die in contact staan met dieper gelegen organen. Massage van deze zenuwgebieden veroorzaken prikkels in de organen ter opheffing van blokkades of ter opsporing van problemen.

Erotische massage

Massage, veelal van de geslachtsorganen, ter bevordering van de algehele opwinding, als onderdeel/techniek tijdens de seks of ter opwekking en verspreiding van energie.

Hot Stone massage

Massage soorten: hotstone massage

Eeuwenoude en wereldwijd toegepaste massage waarbij men gebruikt maakt van de magnetische en temperatuurbehoudende eigenschappen van stenen. Hotstones zijn vaak basaltstenen die spieren doen ontspannen en ernergiepunten activeren. Ook Coldstones kunnen worden ingezet: koude marmerstenen verminderen zwellingen en kunnen oververhitte lichamen afkoelen.

Indiase hoofdmassage

Ook wel: Champissage (shamponeren) genoemd, en nog steeds standaard bij elke knipbeurt in India. De hoofdmasseur kneedt, masseert, klopt en bedrukt het gehele hoofd, de nek, schouders en armen. Het hoofd is het belangrijkste energiecentrum van ons lichaam en middels massage wordt stress verminderd, nachtrust bevorderd, de conditie van huid en haar verbeterd en het zelfgenezend vermogen gestimuleerd.

Integratieve massage

Ontspanningsmassage gestoeld op het holistisch principe. Drie massagesoorten worden geïntegreerd: dynamische, intuïtieve en polariteismassage. Dynamisch: wiegen, schudden, rekken van het hele lichaam. Intuïtief: klassieke massage met kneden, strijken en kloppen. Polariteitsmassage: in balans brengen van de levensenergie door verschillende grepen en technieken.

Massage soorten: babymassage

Kindermassage of pediatrische massage

Massage voor kinderen en baby's, niet zozeer gericht op spieren of lichaamsdelen maar vooral op de huid en het aanraken op zich. Ter bevordering van rust en ontspanning, bij lichamelijke pijn of klachten, ter versterking van het imuunsysteem, het stimuleren van (geluks)hormonen en stofjes, of ter kennismaking met het eigen lichaam en aanraking.

Kum Nye

Tibetaanse massage als onderdeel van traditionele Tibetaanse geneeskunde die bestaat uit ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen en (zelf)massage. Kum Nye kan op verschillende manieren van masseren duiden en richt zich op zowel het subtiele, energetische lichaam als op het fysieke lijf. Doel is ontspanning en healing van lichaam - en daarmee de geest. Zie ook: Sweda massage.

Lomi Lomi massage

Hawaïaanse massage waarbij het holistisch principe centraal staat. Lange, vloeiende bewegingen worden ritmisch uitgevoerd met handen en onderarmen, meestal met olie. Doel: blokkades opheffen in energiestromen en zo de algehele levenskracht en gezondheid bevorderen. Lomilomi kan ook verwijzen naar andere massagevormen in Oceanië.

Lymfe massage

Zachte massage van het lymfesysteem voor het versneld afvoeren van lymfevocht en het reinigen van het lymfesysteem. Ter behandeling van oedeem, littekens, na sportinspanning en verlichting van kneuzingen, maar ook ter vermindering van stress en het stimuleren van het immuunsysteem.

Metamorfosemassage

Zachte massage die zich focust op de reflexzone van de wervelkolom op de voeten, de handen en het hoofd. De massage baseert zich op de overtuiging dat reflexpunten corresponderen met de tijd voor de geboorte. Door deze punten te stimuleren kunnen blokkades worden opgeheven en levensenergie hersteld.

Ontspanningsmassage

Massage met hoofdzakelijk als doel: kalmeren en ontspannen. Het hele lichaam inclusief het hoofd wordt middels zachte bewegingen tot rust gebracht, de doorbloeding wordt gestimuleerd en de stofwisseling verbeterd. Stress vermindert en een algemeen gevoel van welbevinden neemt toe.

Reflexologie of voetreflexologie

Massage soorten: voetreflexologie

Van oorsprong Chinese massage van de voet, gebaseerd op het principe dat de voetzool in contact staat met de rest van het lichaam via energiebanen. De in tien zones ingedeelde voetzolen worden gemasseerd en roepen een reflex op in een daaraan gekoppeld orgaan of klier.

Reikimassage

Misschien onterecht 'massage' genoemd, omdat Reiki veeleer een (alternatieve) therapie is dan een massage. Deze van oorsprong Japanse geneeswijze baseert zich op de aanwezigheid van universele levensenergie in het hele lichaam. Door middel van handoplegging (direct of indirect) geeft de reikimasseur de energie door en brengt de energie van het lichaam weer in balans. Healing, ontspanning of algemeen welbevinden van lichaam en geest kan het doel zijn.

Shiatsu

Van oorsprong Chinees maar doorontwikkeld in Japan, deze traditionele geneeswijze en massage richt zich op de energiebanen in het lichaam (meridianen). Met de vingers en duimen (en soms met handpalmen, ellebogen, of voeten) wordt druk uitgeoefend (met lichaamsgewicht) op dezelfde energiepunten als in de acupunctuur.

Sportmassage

Paramedische massage gericht op het verminderen van vermoeidheidsverschijnselen, ter herstel na blessures, ter voorkoming van letsel of ter voorbereiding op en verbetering van sportinspanningen. Sportmasseurs masseren voornamelijk de spieren en bevorderen zo de afvoer van afvalstoffen en stimuleren de stofwisseling.

Stoelmassage

Massage soorten: stoelmassage

Massage die in zittende positie op een ergonomische massagestoel plaatsvindt, waarbij de masseur zich richt op de rug, nek en het hoofd. Stoelmassage wordt vaak ter behandeling van blokkades in nek en rug ingezet, bij stress en slechte werkhouding, en ter verbetering van de doorbloeding, ontspanning, werksfeer en prestaties. Ook voor het behandelen en voorkomen van werkgerelateerde aandoeningen als RSI wordt stoelmassage ingezet.

Sweda-massage

Tibetaans-boeddhistische massagevorm als onderdeel van Kum Nye waarbij het energetisch lichaam vrijgemaakt wordt van lijdensbronnen. Verschillende technieken benaderen tijdens een Sweda massage verschillende punten op energieniveau.

Tantrische massage

Massage van het lichaam, gericht op de mannelijke of vrouwelijke energiestromen in het lichaam. Vaak wordt de term 'Tantra massage' gebruikt, waarbij massage van de erogene zones een belangrijke rol speelt.

Thaise massage

Combinatie van verschillende traditionele Aziatische therapieën zoals, acupressuur, yoga en reflexologie, met twee varianten, de Noord-Thaise Nuad Bo Narn en de tamelijk stevige Zuid-Thaise Wat Pho.

Traditionele Chinese massage

Meestal duidend op Tui Na (zie hierna), maar kan ook verwijzen naar Zhi Ya, vergelijkbaar met Shiatsu of Acupressuur: druk uitoefenen op de acupunctuurpunten. Chinese massages zijn vaak een combinatie van Tui Na en Zhi Ya.

Trigger point massage

Massage soorten: triggerpoint massage

Paramedische massage geënt op het oplossen van knelpunten (verkrampingen) in spieren, zogenaamde triggerpoints of spierknopen. Deze verhardingen kunnen elders in het lichaam klachten veroorzaken. Triggerpoints worden gemasseerd door kneden, druk, vibreren, injectie of met behulp van andere hulpmiddelen.

Tui Na massage

Belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese geneeswijze (of enkel als massage) waarbij verschillende massagetechnieken op het huidoppervlak worden ingezet, evenals een groot aantal manipulatieve technieken voor de ledematen. Duwen, grijpen, stretchen en knijpen van de spieren is een belangrijke techniek.

Zweedse massage

Ook: 'Klassieke massage', waarbij de belangrijkste drie massagetechnieken worden ingezet: effleurage (strijken) van de huid, petrissage (kneden) van spieren en bindweefsel, en tapotage (kloppen) van spierweefsel. Aangevuld met fricties (drukwrijftechnieken), compressie (druk) en vibratie (trillen) bereikt een Zweedse massage vermindering van pijn, gewrichtsstijfheid en bevordert herstel na letsel.

Lees meer over massage:

  • Massage werkt zo - Lees alles over de basistechniek, de werking en de effecten van massage.
  • Massagebenodigdheden - Massagetafel of zadelkruk: lees over welke hulpmiddelen de masseur kan beschikken.
  • Massagesalon - Uw eigen salon openen? Lees onze tips voor een succesvolle massagepraktijk!

Bekijk onze massagetafels